Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Вторник, Май 28, 2024

История

Влаховата къща е строена през 1820 година и е била собственост на голям търговец на вино. Местните се гордеят от малко известния факт, че тук се е укривал Васил Левски.

„Данни за това, че Левски се е крил тука намираме в кореспонденция със Захари Стоянов, като историята казва, че той е пристигнал тук от Карловско“, обяснява Любен Радев – кмет на село Брестовица.


79-годишния Менко Дачев е живата история на селото. Той събира информация от стари вестници. И така попада на интересна информация за престоя на Левски в Брестовица. „Докаран е тук в бъчва, да не го открият турците. 18 дена се е укривал тука, когато са го търсили в Карлово и Калофер“, казва той.

По онова време престоят на Левски в Брестовица е бил пазен в дълбока тайна. „Криел се е в избата на къщата между бадемите на Павел Влахов като дори жена му на чорбаджията не е знаела за присъствието на нашия национален герой в собствената си изба“, разказва кметът.


По проект Влаховата къща трябва да стане музей на виното и да се възстанови във вида, в който е била. „Не е лошо това да се възстанови и тук да идват хора да видят къде се е крил Левски, да видят какво е било“, смята Менко Дачев.

ЗА КОНТАКТИ

Влаховата Къща
с.Брестовица
Телефон: (03142) ** **

Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Skype: VlahovHouse

ИЗБРАНИ СНИМКИ

Developed in conjunction with Ext-Joom.com - templates for Joomla

Scroll to top